Vanliga frågor

Håller inte Tectyl behandling i mer än tre år?
– Jo, delar av behandlingen håller mycket längre, men för att försäkra sig om att det inte kommer rost är det viktigt att komplettera.

Måste bilen tvättas med vatten?
– Ja, det är viktigt för att få en bra underredsbehandling att bilen tvättas. Den tvättas med högt vattentryck så att all smuts och salt avlägsnas. Bilen måste också torkas efter att ha tvättats. Det är inte bara underredet som skall torkas utan hålrum måste också torkas för att få ett optimalt resultat  på behandling. Detta är tidskrävande. Därför krävs det att vi har bilen i flera dagar. Kom ihåg att det är för att säkerställa ett bra resultat behandlingen är tidskrävande.

Är inte Tectyl gammaldags?
– Nej, våra produkter utvecklas ständigt. Sverige är ett av de länderna som det samlas in material från för att utveckla produkterna vidare. Om vi behandlade din bil för tre år sedan så kan produkten ha förändrats sedan förra gången.

 

Bilde fra laboratoriet i Nederland

Jag har hört att Tectyl spricker?
– Nej, Tectyl varken spricker eller lossnar. Men tidigare när det var PVC beläggning från fabriken på bilarna, kunde PVC  produkten spricka och lossna så att vattnet kom under beläggningen och det började rosta. Nu är det så att oavsett vad folk ser under en bil, så säger man Tectyl.
Som tur är så är det nu mindre PVC  på nyare bilar, men det är fortfarande kitt i vissa fogar och skarvar. Många biltillverkare har nu gått över till bitumenprodukter på dessa områden i stället för PVC.

Förskjuter Tectyl vatten?
– Ja, Tectyl producerar oljeprodukter som förskjuter vatten, men även dessa produkter fungerar bäst på torra ytor. För att det ska fungera måste de vara mycket tunnflytande, och varaktigheten är kortare än t.ex med vaxprodukter. De är bäst lämpade för offshore användning, där det inte finns några möjligheter att torka upp stålplattorna.

 

Är inte hela chassit på bilen skyddat av plastkåpor?
– Jo, det är sant att det ofta är plastkåpor utanpå metallen under stora delar på nya bilar, detta beror på att man inte längre kan använda PVC i produktionen. Tidigare blev ofta PVC sprutat direkt på den grundade metallplåten. Eftersom detta skapar problem med att det kan både spricka och rosta under. Ett tillägg är att det finns en miljöutmaning när bilen återvinns, så det är en anledning till att mer miljövänliga plastkåpor ersatt den gamla PVC produkten.

Tectyl behandla ni bakom plasten?
– Ja, det behandlas bakom plasten. Vill ni ha information om hur vi hanterar detta för just din bil, ta kontakt med din verkstad.

Vad är fel med PVC på bilar?
– PVC har använts pga egenskaperna den har. Men det bryts sakta ner av naturen och är ett stort miljöproblem. Även vid återvinning av bilar har detta varit en utmaning. På bilar har PVC haft många positiva egenskaper, särskilt för att dämpa ljud och vibrationer. Olika sorter av mer miljövänliga ersättningar har prövats under många år, men det torkar ut och spricker lättare. Detta är en anledning till att du bör Tectyl behandla bilen i ett tidigt skede.

Vann

Har ni ljuddämpning?
– Ja, de flesta verkstäder erbjuder behandling med egna ljuddämpande produkter från Tectyl. En vanlig Tectyl behandling kommer också att minska bullret. Det handlar ofta om att dämpa resonans i stålplåtarna bilen är gjorda av.

Har ni verkstäder i hela Norden?
– Ja, vi har en flera verkstäder i Norge och Danmark med.

Varför finns det så många olika Tectyl produkter?
– Det finns över 150 olika produkter endast för den europeiska marknaden. Detta beror på att det finns många saker att ta hänsyn till och många olika uppgifter. Många av produkterna lämpar sig inte för bil, men kan användas på t.ex. flyg . Det forskas hela tiden på att hitta produkter som håller länge, är miljövänliga  och har bra rosthindrande effekt.

Äger ni egna salt kammare?
– Ja, alla våra produkter testas regelbundet under en längre period i saltkammaren för att säkerställa optimal kvalitet.

Salkammer i laboratoriet i Nederland

Tectyl Sverige

Postboks 181
NO-2021 Skedsmokorset

KONTAKT

Tel: 020-25-52-00

post@tectyl.se

Sekretesspolicy

LINKER

Logga in för verkstäder

Webbplatsen produceras av www.fremmet.no