Vanliga frågor

Håller inte Tectyl behandling i mer än tre år?
– Jo, delar av behandlingen kan hålla mycket längre, men för att försäkra sig om att det inte kommer rost är det viktigt att re-behandla.

Måste bilen tvättas med vatten?
– Ja, vi anser att det är viktigt för att få en bra underredsbehandling att bilen tvättas. Den tvättas med högt tryck och varmt vatten så att all smuts och salt avlägsnas. Bilen måste också torkas efter att ha tvättats. Det är inte bara underredet som skall torkas men hålrum måste också torkas för att få en optimal behandling. Detta är tidskrävande. Därför krävs det att vi har bilen i flera dagar. Kom ihåg att det är för att säkerställa ett bra resultat, och att arbetet är omfattande.

Är inte Tectyl gammaldags?
– Nej, våra produkter utvecklas ständigt. Sverige är ett av de länderna som det samlas in material från för att utveckla produkterna vidare. Om vi behandlade din bil för tre år sedan så kan produkten ha förbättrats sedan förra gången.

Bilde fra laboratoriet i Nederland

Jag har hört att Tectyl spricker?
– Nej, Tectyl spricker eller lossnar inte. Men tidigare när det var PVC beläggning från fabriken på bilarna, kunde det spricka eller lossna så att vattnet kom under beläggningen och det började rosta. Nu är det så att oavsett vad folk ser under en bil, så säger de Tectyl.
Som tur är så är det nu mindre pvc på nyare bilar, men det är fortfarande kitt i vissa fogar och skarvar. Många biltillverkare har nu gått över till bitumenprodukter på dessa områden i stället för PVC.

Förskjuter Tectyl vatten?
– Ja, Tectyl producerar oljeprodukter som förskjuter vatten, men även dessa produkter fungerar bäst på torra ytor. För att det ska fungera måste de vara mycket tunnflytande, och varaktigheten är kortare än till exempel vaxprodukter. De är bäst lämpade för offshore användning, där det inte finns några möjligheter att torka upp stålplattorna.

Är inte hela chassit på bilen av plast?
– Jo, det är sant att det ofta är en plastyta utanpå metallen under stora delar på nya bilar, detta beror på att man inte längre kan använda PVC i produktionen. Tidigare blev ofta PVC sprutat direkt på den grundade metallplåten. Eftersom detta skapar problem med att det kan spricka och rosta under, i tillägg till att det finns en miljöutmaning när bilen återvinns, är detta ersatt av mer miljövänliga plasttyper som inte kan sprutas direkt på stålet.

Tectyl behandla ni bakom plasten?
– Ja, det behandlas bakom plast. Vill ha information om hur vi hanterar detta för din bil, ta kontakt med din verkstad

Vad är fel med PVC på bilar?
– PVC har använts pga egenskaperna den har. Men det bryts sakta ner av naturen och är ett stort miljöproblem. Även vid återvinning av bilar har detta varit en utmaning. På bilar har PVC haft många positiva egenskaper, särskilt för att dämpa ljud och vibrationer. Olika sorter av mer miljövänliga ersättningar har prövats under många år, men det torkar ut och spricker lättare. Det att det används mindre PVC innebär att du bör Tectyl behandla bilen i ett tidigare skede.

Vann

Har ni ljuddämpning?
– Ja, de flesta verkstäder erbjuder behandling med egna ljuddämpande produkter. En vanlig Tectyl behandling kommer också att minska bullret. Det handlar ofta om att dämpa resonans i stålplattorna bil är gjorda av.
Har ni verkstäder i hela Scandinavia?
– Ja, vi har en flera verkstäder i Norge och Danmark.

Varför finns det så många olika Tectyl produkter?
– Det finns över 150 olika produkter endast för den europeiska marknaden. Detta beror på att det finns olika hänsynande o ta för olika uppgifter. Många av produkterna lämpar sig inte för bil, men kan användas på t ex fly. Det forskas hela tiden på att hitta produkter som håller länge, är miljövänlig och har bra rosthindrande effekt.

Varför skriver ni inte Tectylbehandling i ett ord?
– I logo text tillåter de flesta varumärken inte att sätta logo namn tillsammans med andra ord. Därför skriver vi Tectyl behandling eller Tectyl produkter.

Äger ni egna salt kammare?
– Ja, alla våra produkter testas regelbundet under en längre period i saltkammaren för att säkerställa optimal kvalitet.

Salkammer i laboratoriet i Nederland

Tectyl Sverige

Postboks 181
NO-2021 Skedsmokorset

KONTAKT

Tel: 020-25-52-00

post@tectyl.se